130km.ro

Bine ai venit. Pe acest site gasesti informatii la zi despre proiectele de autostrazi din Romania.


Exclusiv: Review autostrazi Trimestrul II 2017

02 iulie 2017. Acesta este un articol original 130km.ro

Mai jos recapitulam principalele stiri din ultimele trei luni pentru fiecare autostrada deschisa sau aflata in lucru in Romania:

I. AUTOSTRADA A1 (Bucuresti - Nadlac)

Bucuresti - Pitesti: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Pitesti - Sibiu: Pregatiri in derulare pentru lansarea licitatiilor aferente sectiunilor 1 (Sibiu - Boita, 13km) si 5 (Curtea de Arges - Pitesti, 30km); licitatiile propriu-zise urmeaza a fi lansate in curand. Termenul anuntat de deschidere a circulatiei pe intregul traseu Sibiu - Pitesti este 2020 (previziune cam optimista dupa intarzierile din ultima perioada). Centura Sibiu este deschisa (17,2km).

Sibiu - Orastie: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Orastie - Deva: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Deva - Lugoj: Lucrarile avanseaza pe loturile 3 (Ilia - Cosevita, 21km) cu grad de realizare de 79% si 4 (Soimus - Ilia, 22km) cu grad de realizare de 58%; termenele oficiale de deschidere sunt in septembrie, respectiv decembrie 2017, insa este probabil ca acestea sa fie amanate pana in 2018. Pe tronsonul Lugoj - Deva sunt deschise lotul 1 si 15km din lotul 2; finalizarea lotului 2 depinde de constructia unor tuneluri care sa permita traversarea ursilor, tuneluri pentru care nici macar nu a fost lansata licitatia pana in prezent.

Lugoj - Timisoara: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Timisoara - Arad: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Arad - Nadlac: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

II. AUTOSTRADA A3 (Bucuresti - Bors)

Bucuresti - Ploiesti: Acest tronson este deschis circulatiei pe o portiune de 55,5km. Se lucreaza la ultimii 3,3km ramasi de executat din diferenta totala de 6,5km. Ultimele declaratii oficiale au reconfirmat deschiderea celor 6,5km pana la finalul anului 2017.

Ploiesti - Brasov: A fost alocat contractul pentru un scurt lot de 6km de la unul din capete (Rasnov - Cristian); lucrarile ar putea incepe in luna iulie. Pentru celelalte portiuni nu au mai fost publicate stiri notabile. In prezent nu exista nicio sectiune pe acest tronson deschisa sau aflata in lucru.
Nota: portiunea Brasov - Targu Mures nu mai apare in planurile oficiale ale Guvernului, alternativa avuta in vedere fiind autostrada A10 Sebes - Turda aflata in lucru.

Targu Mures - Gilau: Pe acest tronson o portiune de 52km este deschisa circulatiei, iar pentru restul de 56,5km se lucreaza pe 4 din 5 loturi; doua din acestea din urma totalizand aproximativ 15km ar putea fi deschise pana la sfarsitul anului.

Gilau - Bors: Sectiunea Gilau - Nadasel este aproape de final, insa nu va putea fi folosita in lipsa podului de legatura peste Somesul Mic. Pentru acest pod a fost ales constructorul, insa termenul de finalizare a lucrarilor este aprilie 2018. Pentru portiunea Nadasel - Mihaiesti exista contract semnat, dar nu au aparut informatii suplimentare pe aceasta tema (termen de deschidere: aprilie 2018).

III. AUTOSTRADA A10 (Sebes - Turda)

Lucrarile avanseaza pe toate cele patru loturi, insa cu rezultate diferite si cu multe probleme birocratice. Termenul de deschidere a circulatiei este 2017 pentru loturile 3 si 4 (realizabil pentru lotul 3, incert pentru lotul 4) si 2018 pentru loturile 1 si 2.

IV. ALTE PROIECTE

Pe autostrada A6: Lugoj - Calafat, singura portiune deschisa circulatiei raman cei 11km deschisi in decembrie 2013, iar pe A11 Arad - Oradea singura portiune deschisa ramane cea de 3,5km care face legatura intre A1 si DN7.

Pentru autostrada Targu Mures - Iasi - Ungheni contractul de revizuire a studiului de fezabilitate ramane suspendat. In schimb revizuirea studiului de fezabilitate pentru autostrada Sibiu - Fagaras este in derulare. Proiectul autostrazii Craiova - Pitesti a fost schimbat in drum expres, lucrarile urmand a incepe in 2018 conform ultimelor declaratii. Au fost reluate discutiile pentru posibila autostrada Timisoara - Belgrad, insa acestea nu au ajuns la niciun rezultat.

IV. AUTOSTRAZI FINALIZATE

Autostrazile A2: Bucuresti - Constanta si A4: Centura Ocolitoare a orasului Constanta sunt finalizate si deschise integral circulatiei.

130km.ro

(C) 130km.ro / Inapoi la lista de stiri si articole