130km.ro

Bine ai venit. Pe acest site gasesti informatii la zi despre proiectele de autostrazi din Romania.


Exclusiv: Review autostrazi Trimestrul I 2015

27 martie 2015. Acesta este un articol original 130km.ro

Trimestrul I al lui 2015 a adus unele noutati in ceea ce priveste lucrarile si lictatiile pentru tronsoane de autostrada in Romania; nu au avut loc deschideri noi de autostrazi in perioada Ianuarie - Martie 2015. In cele ce urmeaza facem o recapitulare a principalelor stiri din ultimele trei luni, pentru fiecare proiect de autostrada

I. AUTOSTRADA A1 (Bucuresti - Nadlac)

Bucuresti - Pitesti: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Pitesti - Sibiu: Autostrada Pitesti - Sibiu a ramas o prioritate pentru Guvern. A fost lansata licitatia pentru revizuirea studiului de fezabilitate, dar aceasta a si fost contestata. Termenele de deschidere variaza intre 2018 si 2020, in functie de calculele si estimarile facute de diferite surse.

Sibiu - Orastie: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Orastie - Deva: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Deva - Lugoj: Au aparut stiri despre evolutia lucrarilor (si se pare ca acestea avanseaza), dar si noutati despre provocarile intampinate pe acest traseu (ecoducte pentru ursi, un cimitir ilegal, o halda de steril, o pestera cu lilieci, etc). Pe acest tronson sunt deschisi circulatiei doar 17km din lotul 1 la acest moment; in aprilie 2015 s-ar putea deschide diferenta ramasa in lucru pe lotul 1 impreuna cu 17km din lotul 2, iar in mai 2016 diferenta din lotul 2 si loturile 3 si 4.

Lugoj - Timisoara: Si pe acest traseu lucrarile avanseaza pentru lotul 2 (lotul 1 este deja deschis circulatiei). Termenele de deschidere a circulatiei pentru lotul 2 au fost anuntate ca fiind aprilie 2015 (6km) si sfarsitul lui 2015 (diferenta).

Timisoara - Arad: Tronson deschis integral circulatiei la momentul elaborarii acestei analize.

Arad - Nadlac: Si aici se lucreaza pe cei 11km din lotul 2 care nu au fost deschisi circulatiei; termenul de deschidere pentru aceasta portiune este iunie 2015. Restul de 6km din lotul 2 si lotul 1 integral sunt deja deschisi circulatiei la acest moment.

II. AUTOSTRADA A3 (Bucuresti - Bors)

Bucuresti - Ploiesti: Acest tronson este deschis circulatiei pe o portiune de 55,5km. Diferenta de 6,5km ramane in continuare problematica, dupa cele mai recente stiri. Este asteptat ca o portiune de 3,2km circulatia sa fie deschisa in 2016, in timp ce pentru restul nu exista un termen de deschidere anuntat (contractul pentru aceasta ultima portiune, de 3,3km, fiind reziliat).

Ploiesti - Brasov: Pentru mult-asteptatul tronson Comarnic-Brasov exista o singura certitudine: inca nu s-a semnat contractul cu consortiul selectat pentru executie. Cel mai recent termen anuntat pentru adoptarea unei decizii legate de semnare este luna aprilie a.c.

Brasov - Targu Mures: Nu au aparut noutati.

Targu Mures - Gilau: Pe acest traseu au aparut cele mai interesante vesti. Astfel, s-au anuntat castigatorii licitatiilor pe toate cele cinci loturi ale portiunii Targu Mures - Campia Turzii ramasa de executat pe acest traseu (portiunea Campia Turzii - Gilau este deja deschisa circulatiei). Pentru patru din cele cinci loturi amintite mai sus au si fost semnate contractele, termenele de executie incheindu-se in 2016; al cincilea lot a inregistrat o contestatie.

Gilau - Bors: Si aici s-au miscat lucrurile, prin anuntarea unei licitatii pentru portiunea Nadasel - Mihaiesti (termen de deschidere 2016), aflata in continuarea altei mici portiuni in lucru (Gilau - Nadasel, termen de deschidere 2016).

III. AUTOSTRADA A10 (Sebes - Turda)

Au aparut imagini cu lucrarile de pe toate cele patru loturi ale acestei autostrazi. Termenul de deschidere ramane Iunie 2016.

IV. ALTE PROIECTE

Nu au aparut stiri notabile despre niciun alt proiect de autostrada, in afara de discutii generale legate de prioritatile pentru viitor. Pe autostrada A6: Lugoj - Calafat, singura portiune deschisa circulatiei raman cei 11km deschisi in decembrie 2013; nu au aparut alte stiri despre aceasta autostrada.

IV. AUTOSTRAZI FINALIZATE

Autostrazile A2: Bucuresti - Constanta si A4: Centura Ocolitoare a orasului Constanta sunt finalizate si deschise integral circulatiei.

130km.ro

(C) 130km.ro / Inapoi la lista de stiri si articole