130km.ro

Bine ai venit. Pe acest site gasesti informatii la zi despre proiectele de autostrazi din Romania.


Exclusiv: Review autostrazi Trimestrul III 2014

01 octombrie 2014. Acesta este un articol original 130km.ro

Nici trimestrul III nu a adus noutati notabile in domeniul autostrazilor din Romania. Principalele stiri ale perioadei iulie - septembrie 2014 pentru tronsoanele aflate in lucru sau in stadiu de proiect sunt prezentate in continuare.

I. AUTOSTRADA A1 (Bucuresti - Nadlac)

Pitesti - Sibiu: Au aparut unele stiri contradictorii despre studiul de fezabilitate pentru acest tronson. In final, termenul de depunere a ofertelor pentru acesta a fost extins la 23 septembrie. In Masterplanul General de Transport pentru Romania tronsonul Sibiu - Pitesti apare ca drum expres in loc de autostrada; Comisia Europeana a recomandat ca acesta ar trebui sa fie o prioritate pentru Romania.

Orastie - Sibiu: Dupa ce termenul de deschidere de 15 noiembrie a.c. fusese confirmat, spre finalul lui septembrie a aparut o veste proasta despre acest tronson. Este vorba de sistarea lucrarilor la lotul 3, singurul care mai trebuie deschis pe acest tronson. Motivele sunt legate de datoriile CNADNR catre constructor si lipsa unor autorizatii si avize. Pana la sfarsitul lunii septembrie situatia nu fusese clarificata.

Deva - Lugoj: A fost anuntat ca pe loturile 2 si 3 are loc organizarea de santier, in timp ce pe lotul 4 situatia este mai avansata, se lucreaza la fundatia autostrazii si la lucrarile de arta. De asemenea, s-a anuntat ca cei 10 kilometri din Lugoj - Deva lotul 1 (finalizati dar care nu au fost deschisi in lipsa unei cai de acces) s-ar putea deschide daca o portiune de 6 km din Timisoara - Lugoj se va finaliza cu prioritate (posibil chiar in 2014).

Lugoj - Timisoara: Au mai aparut cateva imagini noi cu acest tronson, dar fara noutati deosebite (in afara de posibilitatea deschiderii cu prioritate a 6 km conform celor mentionate mai sus).

Arad - Nadlac: Lucrarile la lotul 1 avanseaza in ritm alert, existand in continuare posibilitatea deschiderii acestuia pana la finalul lui 2014. Inca o veste buna pentru acest tronson: a fost semnat contractul pentru reluarea lucrarilor pe lotul 2 dupa rezilierea contractului cu falimentarul Alpine; constructori: aceeasi asociere Astaldi SpA - Max Boegl Romania SRL care lucreaza si la lotul 1.

II. AUTOSTRADA A3 (Bucuresti - Bors)

Bucuresti - Ploiesti: In urma rezilierii contractului pentru diferenta de 6,5 km ramasa in lucru din acest tronson nu a mai fost anuntat niciun nou termen de deschidere. Conform stirilor aparute in presa, deschiderea acestei diferente nu se va putea face mai devreme de 2016.

Ploiesti - Brasov: Nici in acest trimestru nu a avut loc semnarea contractului pentru legendarul tronson Comarnic - Brasov. Conform ultimelor stiri disponibile, deocamdata "se apropie de finalizat toate detaliile" acestui contract.

Brasov - Targu Mures: A fost anuntata drept posibila reluarea lucrarilor in viitor pentru acest tronson. Deocamdata nu exista surse de finantare pentru Brasov - Targu Mures, dar lucrarile ar putea fi finalizate in 2017 conform stirilor din presa.

Targu Mures - Gilau: Si pentru acest tronson a fost anuntata drept posibila inceperea lucrarilor in viitor. Acelasi termen de 2017 ar trebui sa fie valabil si pentru Targu Mures - Gilau. Pentru Campia Turzii - Targu Mures au fost deschise ofertele primite in cadrul licitatiei; pentru acest segment a fost anuntat ca exista finantare europeana.

Gilau - Bors: Si pentru acest tronson a fost anuntata drept posibila inceperea lucrarilor in viitor. Pentru Gilau - Nadasel lucrarile ar fi trebuit sa inceapa in august, dar din ultimele imagini postate nu se vad progrese prea mari. Termen de finalizare estimat pentru intreg tronsonul Gilau - Bors: tot 2017.

III. AUTOSTRADA A10 (Sebes - Turda)

Au inceput lucrarile pe loturile 3 si 4. De asemenea, au fost anuntati castigatorii pentru loturile 1 si 2 (Impresa Pizzarotti & C. SpA - Pomponio Constructii SRL pentru lotul 1, respectiv Aktor SA - Euroconstruct Trading SRL pentru lotul 2). Desigur, deciziile pentru acestea din urma pot fi contestate.

III. ALTE PROIECTE

Targu Mures - Ungheni: Au aparut noi declaratii optimiste despre aceasta autostrada, dar niciun pas concret.

Sibiu - Fagaras: Au fost admise contestatiile la licitatia pentru actualizarea studiului de fezabilitate.

Craiova - Pitesti: A fost indicata ca prioritara in masterplanul aprobat de Comisia Europeana. Din nou diverse declaratii, dar nimic concret pentru aceasta propunere.

Belgrad - Timisoara: In fine, si pentru aceasta propunere au aparut noi declaratii (comune din Romania si Serbia), dar atat.

Nu au existat alte stiri notabile despre propuneri de autostrazi in afara celor de mai sus.

130km.ro

(C) 130km.ro / Inapoi la lista de stiri si articole